U bent hier

Klusadvies

Vlaanderen: Verplicht onderhoud van uw cv-installatie (centrale verwarming)

Door Vlaanderen op wo, 05/03/2017 - 14:49

Het onderhoud van het centraal stooktoestel van uw verwarmingsinstallatie is een verplichting, zowel voor particulieren als bedrijven.

  •     Centrale stooktoestellen op gas (aardgas, butaan, propaan) moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.
  •     Centrale stooktoestellen op stookolie (mazout) of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, ...) moetenjaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.

CV ketels op gas, de verschillende opties

Door Handige Harry op di, 04/04/2017 - 16:08

Een verwarmingsketel, een CV-ketel (centrale verwarming), is een ketel waarbij er water (dat in een gesloten systeem zit) wordt opgewarmd door middel van een verbrandingsproces (meestal gas). Het water warmt op doordat het een warmtewisselaar passeert, die zijn warmte afgeeft aan het water. Onderstaand schema kan dit verduidelijken:

Schoorsteenborstel bepalen type en afmetingen

Door Handige Harry op wo, 08/17/2016 - 11:39
schoorsteenborstels type en afmetingen

Een open haard of houtkachel is een vrolijk, nuttig en praktisch deel van uw huis, maar het vereist een goed onderhoud. Creosoot en roet hopen op in de schoorsteen en zo vermindert de hoeveelheid ingetrokken lucht bij de open haard of de kachel. De verminderde intrek kan rookuitstoot veroorzaken in de kamer. Daarenboven is creosoot is ook brandbaar en fungeert het als de perfecte brandstof voor een schoorsteenbrand. Om uw huis en gezin veilig te houden, zorg ervoor dat uw schoorsteen hele stookseizoen schoon blijft met behulp van een juiste schoorsteen borstel.

KLUS: zelf schoorsteen vegen of schoonmaken

Door Handige Harry op wo, 08/17/2016 - 11:03
schouw schoonmaken

We voelen het nog niet, echter de koude herfst en winter zitten er terug aan te komen. Het is dringend tijd om enkele klussen te doen om deze voor te bereiden. We starten met het schoonmaken van de schoorsteen. Dit is een werkje dat we doen alvorens onze kachel terug aan te maken. Dit gebeurt meestal in de periode augustus-september. Dit is een gelijkaardig klusje als het schoonmaken van de CV-ketel. Wetend dat het schoonmaken van de schoorsteen, dat u dat zelf kan doen. Wij wensen wel uitdrukkelijk te stellen dat u dit op eigen risico doet !

VRAAG: 1 verwarmingsradiator werkt niet, wordt niet warm

Door FredD op ma, 08/01/2016 - 17:29

We wonen nu al een 3-tal jaar in ons vernieuwde woning, en er is 1 radiator die niet werkt. Ik heb al verschillende keren de druk eraf gelaten, maar dat werkt niet. Iemand had me gezegd dat het misschien de verwarmingsknop was die niet werkte - dus bij het open draaien, dat het pinnetje er niet uit komt, dat het vastzit - maar dat is het ook niet. Ik heb dat pinnetje geolied en werkt perfect bij het open en toedraaien.

Moet ik hiervoor loodgieter laten komen, of heeft er iemand een idee?

Kachelglas vervangen

Door Handige Harry op wo, 06/22/2016 - 18:45
kachelglas

Indien uw kachelglas om de een of andere reden is gebroken, dient u een nieuw glas te voorzien. U dient hiervoor speciaal kachelglas, keramisch glas, warmtebestendig glas te bestellen. Dit kan zeker bij uw kachelleverancier.

U dient ook uw afmetingen door te geven, gezien dit op maat gesneden dient te worden. Dus eerst en vooral correct opmeten, indien u een glas heeft, kan u die afmetingen gebruiken. Indien niet, is het aangewezen om het kader te meten waarin het glas komt en vervolgens langs beide zijden 3mm hiervan af te doen.