U bent hier

Klusadvies

Hoe breng je een elektrische leiding in de muur aan?

Door Handige Harry op do, 02/08/2018 - 13:07

Nood aan een extra stopcontact? Dan zit er vaak niets anders op dan een bijkomende elektrische leiding in de muur aan te brengen. Ook bij grote verbouwingen wordt de elektriciteit meestal vernieuwd. Tijd om nieuwe elektrische leidingen in de muur aan te brengen, maar hoe pak je dit aan? Wij zetten je alvast op weg met een handig stappenplan dat je kan volgen.

Wat is een wisselschakelaar?

Door Handige Harry op vr, 11/10/2017 - 18:37

Recent het woord ‘wisselschakelaar’ horen vallen, maar geen flauw idee waarover het gaat? Geen enkel probleem, we geven je met plezier wat meer uitleg.

Met een schakelaar kun je de stroomkring sluiten en verbreken, waardoor je een lichtpunt kan aan- en uitschakelen. Er zijn best wel wat verschillende schakelaars op de markt verkrijgbaar en de wisselschakelaar is daarbij een mogelijkheid.

Waarop letten bij de aankoop van een draadloze bel

Door KoenVanPeer op do, 10/26/2017 - 22:23
draadloze deurbel

Heeft je ‘klassieke’ deurbel het begeven of zit je regelmatig in de tuin of een andere ruimte waar de deurbel slecht of niet hoorbaar is? Een draadloze deurbel biedt een oplossing voor dit probleem. Je monteert ze waar je wil in huis en hoort ze altijd overgaan als er iemand voor je deur staat. Wij geven alvast even mee waarop je moet letten als je een nieuw exemplaar aanschaft.

Hoe tv-kabels wegwerken, wat zijn de opties

Door Handige Harry op za, 04/22/2017 - 09:57

Er zijn een aantal manieren om de TV-kabels weg te werken. De éne manier is beter dan de andere, echter in veel gevallen zijn er onvoorziene omstandigheden waardoor de optimale oplossing niet altijd mogelijk is. Daarenboven veranderen de kabels, het aantal kabels, ... regelmatig waardoor de tijdspanne van een elektrische installatie soms te lang is ten opzichte deze snel wijzigende omstandigheden, dus een beetje flexibiliteit inbouwen is geen luxe.

Schakelaar plaatsen

Door Handige Harry op za, 04/08/2017 - 22:25

Een schakelaar plaatsen is geen makkelijk, maar ook geen moeilijke klus. Zeker als het één schakelaar betreft voor 1 lichtpunt.

De schakeling is hiernaast weergegeven. Zoals je kan zien, heeft een elektrische kabel twee kleuren, blauw en bruin/rood. Het blauw is de neuter, de nul. De bruin/rode draad is de stroomvoerende draad. Het is de stroomvoerende draad die je moet verbinden met de schakelaar in de L1 en terug laten vertrekken in de 1. 

Buigveer

Door Handige Harry op ma, 09/12/2016 - 15:04
buigveren buitenbuigveer binnenbuigveer

De buigveer is een speciaal stukje gereedschap dat wordt gebruikt om kunststof buizen te plooien. De veer zorgt ervoor dat de buis de plooiing gelijkmatig over de bocht verdeeld wordt, zodat er geen knik wordt gemaakt in de buis.

Zelf klussen met electriciteit - Schakelaars, dimmers en stekkers - Nederland

Door woning bedrijf ... op di, 08/16/2016 - 12:12
Schakelaars dimmers en stekkers

Schakelaars en schakel mogelijkheden zijn zo divers, dat deze Kluswijzer slechts wat algemene opmerkingen wil maken. Werk altijd volgens de gebruiksaanwijzing die bij de verpakking wordt meegeleverd. Alleen bij tweepolige schakelaars mogen de blauwe draden op de schakelaar worden aangesloten.

Pagina's