U bent hier

Klusadvies

Bevestigen met een hamerplug

Door Handige Harry op za, 08/05/2017 - 21:30

Een hamerplug wordt meestal gebruikt voor grove werkzaamheden, is zeer makkelijk en snel en zorgt voor een zeer goede bevestiging.

Meestal wordt een stuk hout aan de muur bevestigd, door dit stuk hout en de muur samen te doorboren. Apart kan ook, eerst met een houtboor en daarna met een steenboor, afhankelijk van de houtsoort. Daarna steek je de plug met de schroef in dit gat en klop je op de schroef om de bevestiging te maken.

Het voordeel van de hamerplug is dat je die makkelijk terug kan uitschroeven om een verandering of kleine wijziging te maken na het bevestigen.

2 stukken metaal aan elkaar bevestigen met een pop-rivet (popnagels/klinknagels)

Door Handige Harry op wo, 04/26/2017 - 15:28
rivet

Het is één van de zaken waar een dhz-er minder aan denkt, maar is zeer handig namelijk een pop rivet om stukken metaal aan elkaar vast te maken. Het is heel gemakkelijk, snel en een heel stevige verbinding. Je kan een een popnagel slechts 1 keer gebruiken. 

TIP: schroefmaat bepalen

Door Handige Harry op do, 08/25/2016 - 07:25
schroeven kiezen afmetingen

Je hebt pluggen gekozen in de winkel en je wenst hier de bijpassende schroeven voor te zoeken. Op de verpakking van de schroeven staat meestal de diameter van de schroeven vermeld. Deze staat gespecifieerd in een range, dus van x mm tot y mm.

Voor holle wanden is het aan te raden, de minimum diameter in deze range te kiezen, en voor volle wanden (bijv baksteen) is het aangewezen om de maximum diameter in deze range te kiezen.

Rampamoeren of inschroefmoeren

Door Handige Harry op ma, 08/22/2016 - 06:44
inschroefmoer of rampamoer

Dixit Wikipedia:

Een inschroefmoer, ook wel Rampamoer genoemd, is een moer die aan de binnen- en buitenzijde een schroefdraad heeft. Aan de binnenzijde heeft hij een metrische schroefdraad; aan de buitenzijde scherp schroefdraad met een grove spoed. Aan een uiteinde bevindt zich meestal een snee, waardoor hij met een schroevendraaier ingedraaid kan worden. Er bestaan ook varianten die niet een snee hebben maar een zeskantige uitsparing, waardoor ze met een inbussleutel ingedraaid kunnen worden.

 

houten trapleuning zelf maken met onzichtbare bevestiging

Door Handige Harry op zo, 08/21/2016 - 19:27
houten trapleuning met onzichtbare bevestiging

Het is perfect mogelijk om zelf een houten trapleuning te maken en deze aan de muur te bevestigen, met een niet-zichtbare bevestiging. Het is een klein klusje, maar je moet enkele speciale dingetjes fixen. Hieronder een beschrijving hoe het maken van een trapleuning in zijn werk gaat.

Chemische anker

Door Handige Harry op di, 05/10/2016 - 09:59

Er wordt meer en meer chemisch verankerd, in eerste instantie voor zwaar belaste constructies. Dit heeft zeer interessante voordelen. Het is supersterk, het is redelijk makkelijk, alle ondergronden en ook voor holle wanden (metselwerk). De dag van vandaag wordt de chemische anker verkocht als 2-componentenkit. Bij reactie van die 2 componenten met elkaar, ontstaat er een chemische reactie die zorgt voor de supersterke verbinding. Daarom is respecteren van voorschriften aanbrengen en uithardingstijd wel belangrijk.